Knitrende poser, bippende kasseapparater og klingende mønt. Som alle andre steder i byen var tirsdag 27. december Stor Byttedag i Veri Centret i Risskov. Fra butikkerne åbnede var en konstant strøm af mennesker igennem butikscentret. For at bytte løbeskoene til et nummer større, bogen til en anden titel og vasen identisk med den derhjemme - til pengene.

»Der har været kunder i butikken, lige fra vi åbnede. De kommer sådan i små ryk, men det går stille og roligt, der er ingen asen og masen, ingen stress,« lyder det fra Michael Hjortshøj, der er butikschef i Sportmaster.

Hans to kollegaer er hver især i færd med at hjælpe en kunde, mens Michael Hjortshøj selv er i gang med at flytte rundt og fylde op.

»Vi starter også udsalg i dag, så det er lige på og hårdt oven på juledagene. Men det er nu mest byttere, folk kommer for at få ordnet. Udsalgsjagten kommer vist i anden række i dag. Heldigvis bytter de fleste til noget andet,« siger butikschefen med tilfreds mine.

Udsalgsskiltene skriger gult fra deres plads på stativer og vægge.

»Vi kører jo udsalg i en længere periode, så folk har rig mulighed for at nå at få fingre i vores gode tilbud. Og dem har vi bunker af. Blandt andet har vi 50 procent på masser af lækre skisæt.« Michael Hjortshøj hiver ud i en kraftig vinterjakke. Det gule skilt på maven er ikke til at tage fejl af - her er bestemt penge at spare.

Byt til nyt

Hos Bog og Idé lidt længere inde i Veri Centrets korridorer er der kø ved kassen. Tre ekspedienter er i fuld gang bag disken.

»Bogen her koster 100 kroner. Så har du stadig 70 kroner på gavekortet at solde for,« informerer en af de tre en kunde.

»Så tager jeg lige et kig rundt,« lyder det fra den mandlige gavekortejer. Han tager et par målrettede skridt mod hylderne med krimier.

Den optimistiske tone fra Sportmaster går igen her i Bog & Idé.

»Vi har nok at se til i dag. Mange kommer for at bytte julegaver, men de fleste finder gerne en anden bog. Det er vi selvfølgelig glade for,« siger Kirsten Dahl, der efter eget udsagn er blæksprutte i boghandlen.

Nogle af dem, der havde fundet i Bog & Idé på denne »tredje juledag«, var Inga Glerup og datteren Jette på 11 år.

»Jeg har byttet »Karlas svære valg«, som jeg fik i julegave. Til en kogebog. »Børnenes køkken« hedder den.« Jette holder stolt den mange-sidede nyerhvervelse frem.

Hun bladrer i den og udstøder et:

»Mmmmm... Man bliver helt sulten af bare at kigge på billederne.«

Mor Inga nikker og kigger med over skulderen.

»Vi skal lige nå en tur i Imerco for at bytte endnu en julegave. Men så er bytte-ræset også overstået. Udsalgsræset gemmer vi til en anden god dag,« siger Inga Glerup så og ryster Imerco posen i venstre hånd let.

Tyvstart på udsalget

Modsat Sportmaster er der ingen gule skilte at spore i Bog & Idé. Vanen tro skydes det store bogudsalg nemlig først i gang senere i det nye år.

»Vores egentlige udsalg starter først senere på året, men vi tyvstarter lidt på tirsdag...« Kirsten Dahl ser hemmelighedsfuld ud. Så fortsætter hun, hviskende:

»Tirsdag 3. januar sætter vi priserne ned på et bredt udvalg af kontorartikler og på en række bøger med slankeråd og sunde opskrifter, som mange efterspørger oven på decembers fede julemad,« røber hun, inden hun hjælper en kunde med at finde den efterspurgte titel.

Stor Byttedag i Veri Centret forløb altså uden trængsel og alarm. Uden lange køer, og utilfredse miner. Men derimod i ro og fordragelighed. Mange har nok erfaret, at der også efter 27. december, er masser af potentielle dage at bytte i. Og måske endda få et ekstra godt tilbud med sig hjem i samme ombæring.