Vemb: Småt er godt, lyder det ofte. Men ikke godt nok for de mange kaninavlere, der sender kaniner til udstilling i Vemb Hallen den 7. og 8. januar. Her dominerer kæmpekaninerne.I de seneste år har de store kaninracer været i tilbagegang i Danmark. Men i det midt- og vestjyske holder en flok avlere stædigt fast i de store dyr.

»Hvert år glæder vi os over, at vi stadig kan præsentere publikum for et meget bredt udvalg af de mange kaninracer. Og i år endda flere end normalt af kaninernes gigant - den store Belgiske Kæmpe på over syv kilo,« fortæller Esben Midtiby, der er næstformand i den arrangerende forening, Ringkøbing-Ulfborg-Vemb Kaninavlerforening.

Tendensen er ellers, at avlerne vælger de mindre racer, da de er nemmere at håndtere og er billigere i drift. De kræver mindre at spise, og der skal ikke muges ud så tit. De er også lettere at sælge som kælekaniner.

»I en travl hverdag er det langt fra alle, der kan finde tid til at skaffe grovfoder som græs, roer og gulerødder. For det kræver det at fodre en stor kanin op til udstillingsvægt. Der er halm og piller ikke nok,« forklarer Esben Midtiby.

Men i Vemb Hallen er 13 Belgisk Kæmpe og 18 Fransk Vædder klar til at vise sig frem sammen med andre store racer som Stor Sølv, Californian, Blå Wiener og Wiener i både vildtgrå og hvide med blå øjne. Det betyder dog ikke, at der ingen andre kaniner er på udstillingen. Der er nemlig også mange af blandt andet pelskaninen Rex og ikke mindst af de populære små Dværg Væddere i flere forskellige farver.

Udstillingen er en af Danmarks største og mest traditionsrige. I år kommer cirka 250 kaniner fra det halve af Jylland. Flere nordjyske avlere tager turen til Vemb, da Rexklubben holder sin specialklubudstilling som en del af selve udstillingen.

»Vi glæder os over de mange avlere udefra, der udstiller hos os. Ud over at Rexklubbens deltagelse trækker avlere til, så er vi også kendt i kaninkredse for et flot præmiebord,« lyder det fra næstformanden, der samtidigt sender en stor tak til de mange lokale sponsorer.

Foreningen lægger op til at kanin- og hobbyudstillingen er for hele familien. Derfor er hallen også fuldt med en masse arbejdende hobbystande, hvor aktive lokale viser deres flotte sysler frem.

»Vi ser tit hele familier, hvor far og børnene kigger på kaninerne, mens mor undersøger standene. Ofte slutter besøget med, at mor tager far under armen, for der er lige en stand, han bare skal se. Nogle gange kommer børnene begge dage. Om lørdagen sammen med bedsteforældrene. Og om søndagen med forældrene. Vi har da også gratis adgang for alle børn,« bemærker Esben Midtiby.

Udstillingen bliver hvert år besøgt af mange hundreder og er åben lørdag klokken 14.00 til 17.00 og søndag klokken 10.00 til 17.00.