Randers: Igennem en menneskealder har »Festkælderen« været leveringsdygtige i alt, hvad man kan tænkes at få brug for i forbindelse med en fest - i hvert fald når det kommer til lys, servietter, sangskjulere, bordkort, bordduge osv. osv.

»Festkælderen« blev startet af den nuværende ejer - Kirsten Byrges forældre - Edith og Byrge Sørensen i 1943.

Tredje generation

1. april 1959 flyttede forretningen til Handelsbankens tidligere lokaler på Rådhustorvet, og siden er naboforretningen »Hobbykælderen« kommet til.

»Min far døde alt for tidligt i 1973, hvorefter min bror drev forretningen sammen med min mor frem til 1980, hvor min bror købte min mor ud. I 1992 købte jeg så »Festkælderen« af min bror, og i år 2000 fik jeg mulighed for også at erhverve »Hobbykælderen,« og nu er vi godt i gang med 3. generation, for min datter Helle arbejder her også,« forklarer Kirsten Byrge, mens hun byder på en kop kaffe i baglokalet, da der lige er mulighed for at tage en lille pause fra butikkens kunder.»I august sidste år gik jeg på pension som lærer, men indtil da kan man godt sige, at jeg har dobbeltjobbet med først skolen og så butikkerne. Og så har vi oveni købet også en gård i Ålum, så jeg keder mig ikke,« smiler Kirsten, mens hun viser scrapbogen frem, der fortæller om familiens lange tilknytning til »Festkælderen« og beretter om, hvordan det var i gamle dage, da hun som lille pige stod i butikken og åbnede døren for kunderne, og om hvordan hendes far stod for at dekorere vinduerne i mange af byens andre forretninger.»Derhjemme har jeg en gammel, gul rejsekuffert fyldt med gamle juleting - helt tilbage fra dengang mine forældre startede butikken. Julen har altid været noget særligt, og det sjove er, at mange af de firmaer, vi handler med i dag med kravlenisser og den slags, er de samme firmaer, som min mor, der i dag er 97, handlede med i hendes tid.«»Jeg tør godt sige, at vi har alt, hvad der hører sig til en fest - uanset om det er konfirmation, jul eller påske. Vi har f.eks også masser af kostumer og parykker. Der er jo mange mennesker, der holder tema-fester, hvor man skal klædes ud, og sidste skoledag bliver alle vores kostumer næsten solgt - det er ligesom blevet en tradition.«»Ellers sælger vi også mange sangskjulere, hvor vi laver en del af dem selv - lige nu er hittet en sangskjuler, der er udformet som en computer, og så har vi forresten også noget, som man ikke kan få så mange andre steder. Vi kan levere papirflag fra alle mulige nationer, og hvis f.eks. »Vestas« skal have besøg fra USA, jamen så har vi amerikanske flag liggende på lager,« siger Kirsten og skænker mere kaffe op.

Varer i tusindvis

Når man ser sig om i »Festkælderen« bliver man næsten overvældet over de mange forskellige vare-grupper og over det enorme udvalg indenfor hver varegruppe. Her er alt - lige fra lys og servietter og flot dækkede borde over bordkort, indbydelser og balloner til kostumer, teatersminke og spøg og skæmt-artikler. Men det er langt fra det hele.