Stort set alle ved, at politiet i tiden op til jul gennemfører større og mindre trafikrazziaer - bl.a. for at forebygge spirituskørsel.

Det gør det dog ikke alene. Under den almindelige patruljekørsel knalder Vestegnens Politi rigtig mange spiritusbilister. Politifolkene er rutinerede i at tjekke »signaler« ud - det kan være slingrende kørsel, varierende hastighed, røde øjne, snøvlende tale osv.

Fremgangsmåden for politiet er i første omgang en alkometertest af bilisten. Hvis den indikerer, at grænsen på 0,5 promille er overskredet, så bliver bilisten taget med til politigården i Albertslund, hvor der udtages en blodprøven. Det er denne prøve, som præcist fastslår promillen og dermed ligger til grund for den endelige anklage.

Foruden det er farligt at køre med spiritus i blodet, så er det også dyrt. Tjener man f.eks. 250.000 kroner, koster en promille på 0,51 første gang 5.000 kroner, mens en promille på 1 koster 10.000 kroner og 1,5 hele 15.000 kroner i bøde, oplyser Vestegnens Politi.

Promiller mellem 0,5 og 1,2 udløser altid en betinget frakendelse af kørekortet. Ved promiller over 1,2 mister man førerretten straks.

Når frakendelsestiden er udløbet, skal man først gennemgå et særligt kursus om alkohol og trafik. Derefter kan man begynde at tage kørekort helt forfra.

Promiller over 2 og gentagen spirituskørsel udløser fængselsstraf. Den kan gøres betinget mod en indtægtsbestemt bøde og afvikling af samfundstjeneste eller alkoholistbehandling.