Der er lagt op til et storslået drama, når Østre Gasværk den 20. marts har premiere på William Shakespeares klassiker "Macbeth"

"Macbeth" er den blodige fortælling om hævn, lidenskab, ambitioner og et altdominerende magtbegær. Og hvordan mennesker, der lader sig styre af grådighed, skaber deres egen undergang.

Det er historien om den tilsyneladende hæderlige mand, der bliver forført af spådommen om, at han vil blive Skotlands næste konge. Godt hjulpet på vej af sin hustru, Lady Macbeth, lader han sig opsluge af iskolde ambitioner og et altoverskyggende ønske om magt, som fører til det ene mord efter det andet. Og det begynder med mordet på den regerende Kong Duncan.

Mordet på Duncan bliver Macbeths vej til tronen, men langsomt begynder hans og dronningens mange ugerninger at hjemsøge og true deres forstand.

Spådommen der lovede ham Skotlands trone, viser sig at være en forbandelse snarere end en velsignelse.

Vold griber om sig

Men hvad er det egentlig at "Macbeth" handler om? Er det blot en dramatisk beretning om den svage Macbeth, der lader sig presse af sin onde hustru?

Ikke hvis man spørger dr.phil. Lars Kaaber, der har beskæftiget sig indgående med Shakespeare. Han mener, at Lady Macbeth er blevet gjort ondere, end det fra Shakespeares side var ment.

"Mordet på Kongen er faktisk det eneste mord, hvor Macbeth har hendes støtte," siger han og fortsætter:

"Moralen er, at vold griber om sig. Vold bliver til en livsstil, frem for midlet til at nå et mål."

Lars Kaaber påpeger samtidig sammenhængen mellem Shakespeare som pacifist og den eskalerende vold i stykket.

"Macbeth myrder i kategorier, først myrder han som helt - som soldat i hæren, hvor han slår kongerigets fjender ihjel. Derefter myrder han kongen. Så myrder han sin ven, og til sidst står han bag mordene på kvinder og børn," uddyber han.

For Shakespeare er der altså ikke langt fra "helt" til "morder".

Holdet bag

Gasværket har sikret sig en stærk besætning anført af Nicolas Bro som Macbeth og Sofie Gråbøl som Lady Macbeth. I de øvrige roller medvirker Lars Ranthe, Lars Bom, Nicolai Dahl-Hamilton, Thomas Hwan, Frank Thiel, Lars Lunøe, Joen Højerslev, Tilde Maja Frederiksen og Kristján Ingmarsson.

Og med anmelderroste instruktør Katrine Wiedemann i spidsen er der tale om en af landets bedste klassiker-iscenesættere. Hun har sammen med dramaturg Karen-Maria Bille og Maja Ravn, som skaber forestillingens scenografi og kostumer, udviklet forestillingens koncept og idé.

Stykket spiller på Østre Gasværk Teater, Nyborggade 17, fra 20. marts til 1. maj, og billetter kan bestilles på billetnet.dk eller hos billetkontoret på telefon 39 27 71 77