Morgencafeen for Hjemløse på Blågårds Plads har åbnet endnu en cafe i Kapernaums Kirke i Nordvest.

Presset på morgencafeen for hjemløse på Blågårds Plads har længe været stort.

Derfor udvidede cafeen i sidste uge med et nyt værested for hjemløse i Kapernaums Kirke på Frederikssundsvej 45.

"Den primære årsag til, vi udvider er, at vi er ved at være fyldt op på Blågårds Plads. Vi kan næsten ikke følge med. Vi har dagligt over 100 brugere igennem, så vi har behov for at få spredt det lidt ud. Dertil kommer, at mange af vores bruger kommer fra Nordvest, og traver her ind hver morgen. Den nye morgencafe aflaster den på Blågårds Plads, og så er der også et behov for sådan et sted i Nordvest," siger Martin Skriver, der er daglig leder af den nye morgencafe.

Her kan bydelens hjemløse, psykisk syge og narkomaner komme på alle hverdage i tidsrummet fra klokken 7-11 og få morgenmad, en madras at sove på eller et sæt rent tøj.

Rolig miljø

"De mennesker der kommer her har måske ligget og sovet på en bænk i en park eller overnattet på et herberg, hvor der ikke nødvendvis er fred og ro til at sove. Og de er meget trætte, kolde, sultne og beskidte, når de kommer. Derfor prøver vi at skabe et fredeligt og roligt miljø, vi har bl.a. en lille sovesal med madrasser, hvor de kan lægge sig og hvile sig, indtil vi lukker kl. 11," siger Martin Skriver.

Morgencafeen drives efter de samme principper som den morgencafe på Blågårds Plads, der har eksisteret siden 1989. Det vil sige, at cafeen først og fremmest kører rundt ved hjælp af frivillige og et kludetæppe af fondsmilder og velvilje fra lokale handlende, der stiller købmandsvarer til rådighed. Kirken lægger hus til, en lokal dyrlæge tilser de hjemløses hunde, og sygeplejersker kommer og tilser de hjemløses sår og generelle sundhedstilstand. Derudover forsøger morgencafeen også at hjælpe brugerne til at passe deres tider hos lægen, sørger for de kommer til tandlægen eller transporterer dem til metadonudlevering.

Glade for tiltaget

I Kapernaums Kirke tager man i mod cafeen med kyshånd. Sognepræst Asser Skude, der er meget optaget af udsatte menneskers livsvilkår, lægger i forvejen kirke til søndagsbespisning af de hjemløse, ligesom han hvert år holder juleaften sammen med dem.

"Morgencafeen er et fantastisk initiativ. Og jer er rigtig glad for, at menighedsrådet har gjort det muligt, at de hjemløse kan være her. Jeg er stolt over det. Det er meget ærefuldt for mig, som præst og som medborger, at vores kirke lægger lokaler til morgencafeen," siger Asser Skude og glæder sig over, at også naboerne til Kaper-naums Kirke er tolerante over for de hjemløse. "Vi har lykkeligvis ingen klager fra naboerne", siger han.

Inden menighedsrådet sagde ja til at lægge lokaler til morgencafeen, har ideen været prøvekørt i løbet af foråret.

Frivillige

I øjeblikket mangler der ikke frivillige i morgencafeen. Men Martin Skriver forudser, at så snart det er rygtedes, at cafeen er i gang, vil behovet for frivillige stige. I øjeblikket er det typisk studerende, der hjælper til, men man kunne også godt bruge nogle pensionister, der vil komme og lave kaffe, smøre ostemadder og tage en snak med brugerne af morgencafeen. Morgencafeen på Blågårds Plads modtog i 2008 kronprinseparrets Humanitære Pris.