Porcelæn. Ingen jul uden overdådigt pyntede juleborde i Royal Copenhagen. I år står kongelige institutioner bag.

bord dæk dig: Igen i år giver Royal Copenhagen inspiration til julebordet - hvis altså julen skal holdes uden unger, der banker skeer ned i tallerkenen.

For det er det dyre porcelæn, der er fremme, når seks institutioner, der alle kan kalde sig kongelige, har givet inspiration til årets udstilling af juleborde.

I år tager bordene beskueren med på en royal tour de force, når der gives bud på, hvordan Den Kongelige Livgarde, De Kongelige Stalde, Det Kongelige Kapel, Det Kongelige Bibliotek, Det Kongelige Danske Haveselskab og Den kongelige Porcelænsfabrik, fejrer jul.

Julebordene hos Royal Copenhagen på Amagertorv i København er en tilbagevendende begivenhed. Fra slutningen af november og til årsskiftet besøger omkring 300.000 mennesker de fantasifuldt pyntede borde for at komme i julestemning og hente inspiration til julebordet derhjemme.

Flora Danica og uniformer

På udstillingen kan man blandt andet se, hvordan Det Kongelige Danske Haveselskab fejrer jul i et orangeri med sofistikerede blomsterdekorationer og Flora Danica på bordet.

Den Kongelige Livgardes julebord er omkranset af bjørneskindshuer, uniformer og skilderhuse. Og De Kongelige Stalde inviterer ind i en verden med sadler, uniformer og et hestehoved.

»Vi er meget stolte af at præsentere borde og julescenarier fra denne sluttede kreds af institutioner, der alle bærer den ærefulde titel ’kongelige’. De har alle en fuldstændig forrygende historie, der daterer sig flere hundrede år tilbage i tiden ligesom Royal Copenhagen, der blev grundlagt i 1775,« siger Niels Bastrup, der er kreativ direktør hos Royal Copenhagen.

»Det har været en fornøjelse at dykke ned i de mange skatkister af fantastiske effekter og historiske vingesus, som hver især fortæller deres helt egen historie, der også peger ind i fremtiden,« siger Niels Bastrup.

Der er gratis adgang til julebordene, som kan ses i Royal Copenhagens butik på Amagertorv 6 frem til 31. december.