I de fleste byer foregik afstraffelse og aflivning midt i byen i gamle dage. Derfor stod galgen, hvor tyve blev hængt, og kagen, hvor mindre forseelser blev afstraffet, hvor folk kom forbi - i Århus var det på Store Torv midt i byen.

I Kolding gjorde man det anderledes. I hvert fald stod galgen langt ude for byen, lige efter skellet mellem Kolding og Bramdrup sogn. Faktisk lige præcis der, hvor Store Torv i Kolding Storcenter ligger i dag. Her risler i dag et fredsommelig springvand - når pladsen da ikke lige er indtaget af stande, der sælger pandekager, candyfloss og brændte mandler.

Detaljen om galgen fandt storcentret ud af, da man var i gang med at forberede sig til en anden uhyggelig begivenhed, nemlig "spooky days", som storcentret fejrer 16 års fødselsdag med i uge 39 og 40.

- Vi fik først ideen til at holde spooky days, og det var i arbejdet med det, at vi faldt over oplysningen. Det var det sjoveste sammenfald, synes jeg - du kan godt forestille dig vores ansigter, da vi fandt ud af, at der også var en virkelig uhyggelig historie, siger centerchef Bente Nissen.

Uhyggeligt hus

Når de uhyggelige dage bliver afviklet, er der dog ikke nogen planer om at genindføre galgen. I stedet kommer Store Torv til at rumme et stort hus med kviste og spir, og det bliver et uhyggeligt hus, der kommer til at rumme en uhyggelig familie.

- Ideen er, at vi i stedet for at fejre storcentrets 16 års fødselsdag, fejrer teenagepigen i familien, som fylder 116 år. Huset bliver med fire sale, og folk kan gå igennem huset, hvor der hele tiden bliver spillet skuespil. Der sidder nogle dukker ved et bord, og pludselig sker der noget, hvor det viser sig, at de ikke alle er dukker, siger Bente Nissen.

Der bliver skruet op eller ned for uhyggen i huset, afhængigt af hvor store børnene, der kommer på besøg i huset, er.

Ud over huset, bliver der også spillet uhyggelig lyd, og der er stemning med spindelvæv, kister og gravsten i centret - og så kan man selvfølgelig også købe sort candyfloss.

Storcentret er ved at hyre statister, som skal spille familien i det uhyggelige hus. Far, mor og datter bliver gjort levende,og de kommer også til at gå rundt i storcentret.

- Det bliver en uge, hvor centret emmer af uhygge med et glimt i øjet, siger Bente Nissen.