En bloksav fra århundredeskiftet er nu i funktion hos Slesvigske Vognsamling på Simmestedvej.

Historisk:- Nyd synet og lyden af denne lavteknologiske sav, lød opfordringen fra museumsleder Knud Isaksen til de mange gæster, der var mødt op til indvielsen af en gammel bloksav hos Slesvigske Vognsamling på Simmerstedvej i Haderslev.

For et par år siden forærede Sus Krassel og Kaj Liliendal vognsamlingen hele maskinparken fra det tidligere

"Brødrene Christensen Karetmagerværksted" i Hornsyld.

Blandt maskinerne var bloksav fra perioden fra 1890-1900, der har været brugt til opskæring af de kævler, som karetmageren brugte til fremstillingen af vognene.

På savværket, der er opstillet i et nyopført skur på plænen mellem museets værksted og parkeringspladsen, kan museets gæster fremover se hele processen fra kævlens opskæring, lagring af det opskårne træ, samt forarbejdningen af træet til eksempelvis hjul eller karrosseri på vognen.

- Projektet er etablet som et delvis selvbygger og håndværkerprojekt, fortalte Knud Isaksen, som takkede de håndværkere og mange frivillige vognvenner på værkstedet, der har bidraget til projektet.

Belægningen er udført af entreprenør Poul Clausen, tagdækning af Karl Aage Jesnen,Skodborg og elinstallationen af Haderslev Elteknik. Musets arkitekt Flemming Sørensen har tegnet skuret og vejledt.

- Schaumanns Klædefabrik blev for et par år siden præmieret af Bygningsbevaringsforeningen for veludført restaurering, derfor knalder man jo ikke bare et skur op, sagde Knud Isaksen.

Opstillingen af saven har museets frivillige stået for under kyndig vejledning af tidligere savværksejer Holger Wind, Styding.

Men god vilje og håndkraft gør det ikke alene.

Genopstillingen af bloksaven er er muliggjort ved hjælp af tilskud fra Det Schaumann'ske Familiefond, Nordea Bank, Nykredit, Den tidligere Haderslev Creditbanks Jubilæumsfond af 1975 og forhenværende oberstløjtnant Sverre Hansen, Hodsager.